Hero imageMobile Hero image
  • Facebook
  • LinkedIn

April 28, 2025

Läpinäkyvyys ja helppous ovat kaksi syytä ottaa käyttöön tekoälyavusteinen ohjelmistorobotiikka. Ohjelmistorobottien avulla tekoälyagentit saadaan käyttöön olemassa oleviin järjestelmiin. 

Tyypillisesti organisaatioissa on työtehtäviä, jotka ovat välttämättömiä niiden toiminnan kannalta, mutta joissa ihmisen työpanos rajoittuu käyttöliittymän klikkailuun. Näihin työtehtäviin voi kuulua esimerkiksi tietojen syöttöä ja siirtoa, dokumenttien käsittelyä ja raporttien generointia. 

Monet organisaatiot ovatkin tunnistaneet näitä työtehtäviä ja automatisoineet niitä robotiikkaa hyödyntävän prosessiautomaation (RPA) avulla. RPA-työkaluja ovat esimerkiksi UIPath, Blue Prism ja Microsoft Power Automate. RPA-kehittäjät rakentavat näiden avulla ohjelmistorobotteja, jotka hoitavat tällaiset työt nopeasti ja kätevästi. 

Nämä työkalut eivät kuitenkaan ratkaise kaikkia automaatioon liittyviä haasteita. Ohjelmistorobotit ovat perinteisesti jäykkiä. Ne seuraavat tiettyjä ennalta määriteltyjä polkuja ja jämähtävät, kun prosessi vaatii vapaamuotoisen tiedon tulkintaa ja siihen pohjautuvaa päätöksentekoa. 

Tämä jäykkyys on rajannut tiettyjä työtehtäviä automaation ulkopuolelle. Nyt tähän ongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu, joka tulee mullistamaan ohjelmistorobotiikan. 

Muutama esimerkki 

Tekoälyagentit ja ohjelmistorobotiikka ovat kuin luodut toisilleen. Kun nämä kaksi teknologiaa yhdistää, voidaan rutiininomaisten työtehtävien automatisaatio viedä seuraavalle tasolle. Alla muutamia esimerkkejä projekteista, joissa tämä työpari loistaa: 

1. Laskujen käsittely. Robotti hallinnoi laskujen käsittelyä olemassa olevassa järjestelmässä, tekoälyagentti lukee laskujen tietoja, tarkastaa summia ja luokittelee niitä annettujen ohjeiden mukaan. Aikaisemmin laskujen lukeminen ja luokittelu ei ollut mahdollista. 

2. Raporttien luominen. Robotti hakee ja käsittelee tietoa eri lähteistä, tekoälyagentti analysoi niitä ja muodostaa niistä analyysin perusteella raportteja. Agentti mahdollistaa tietojen analysoinnin joustavasti tapauskohtaisesti. 

3. Asiakaspalvelun suoraviivaistaminen. Tekoäly vastaanottaa asiakaspalveluun tulevia viestejä ja päättää toimenpiteistä. Robotti suorittaa toimenpiteet asiakaspalvelujärjestelmässä. Näin asiakaspalvelun prosesseja voidaan automatisoida tekoälyn avulla. 

4. Prosessien valvonta. Robotti tarkkailee erilaisten prosessien suorittamista, tekoälyagentti avustaa poikkeustilanteissa. Tekoäly voi esimerkiksi päättää jatkotoimenpiteistä tai hälytyksistä. 

Helppo integroida 

Tekoälyn avulla on mahdollista rakentaa monenlaisia automaatioita. Tyypillisessä tekoälyn avulla tehdyssä automaatiossa tekoäly tekee kutsuja API-rajapintaan, jotka käynnistävät erilaisia prosesseja. Tämä on erittäin tehokasta, mutta vaatii, että sopiva rajapinta on olemassa. 

Tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan yhdistämisen yhtenä etuna onkin, että robotti kykenee työskentelemään jo olemassa olevissa, ihmisille tarkoitetuissa, järjestelmissä. Näin ollen poistuu tarve rakentaa kokonaan uusi järjestelmä API-kutsuja varten, mikä voi olla sekä hidasta että kallista. 

Toinen etu on, että prosessien valvonta ja niihin puuttuminen on helppoa, kun sekä ihminen että tekoälyllä vahvistettu robotti toimivat samassa ympäristössä. Jos robotti ei kykene suorittamaan jotain tehtävää, se voidaan helposti jättää asiantuntijan ratkaistavaksi. 

Monille organisaatioille ohjelmistorobotiikan yhdistäminen tekoälyyn voikin olla hyvä vaihtoehto. Hyödyntämällä olemassa olevia järjestelmiä automaatioprosessit pysyvät läpinäkyvinä ja helposti hallittavissa samalla, kun niitä päästään laajentamaan tekoälyn avulla. 

Henri Forss

Henri Forss

Generative AI Developer